TABERG - MIN HEMBYGD 


Min hemby Taberg ligger mig varmt om hjärtat trots att jag sedan länge är bosatt i Växjö. Det imponerande järnmalmsberget  (343 m ö h), gruvan och Tabergsån som skurit en djup dal norrut mot Jönköping är tillsammans med traktens intressanta historia det som gör att Taberg än idag är unikt.   


Här har jag fått fritt spelrum för mina idéer och genomfört några projekt.


Kungar på Berget 

En utställning om kungliga besök på toppen av  Taberg. På toppen finns tre monument som påminner om besöken av Oscar II och Sofia, Gustaf VI Adolf och Carl XIV Gustaf. Jag har planer på att sätta upp delar av utställningen permanent i Taberg. Allt som rörde kunglighter var förr i tiden högintressant och har än idag dragningskraft.


Vykortsutställning

Taberg var från 1894-1960 ett mycket omtyckt turistmål och många vykortförlag skickade dit fotografer. Det finns oerhört många varianter på de populära motiven. Taberg kan vara världens mest fotograferade samhälle i och med möjligheten att ta kort ovanifrån,från bergets topp. Jag arrangerade 1995 en vykortsutställning och en mässa för vykort.


Kungaparets besök

Till hundraårsjubiléet av kung Oscar II och drottning Sofias besök i Taberg organiserade jag ett återbesök med lokala ”skådespelare” i rollerna. Kungaparet kom, precis som hundra år tidigare, med sin speciella kungavagn på järnvägen och ”besteg” Taberg, kungen ridande och drottningen i en hästdragen vagn.


1895 var det invasion av intresserade i Taberg och det upprepades 1995. Läs allt om kungaparets (1895) besök och hur vistelsen på Tabergs topp blev ett stort fiasko i min bok ”Turisthotellet”.


Jubileumsbok om Turisthotellet

Halmstad-Nässjö Järnvägsaktiebolag uppförde 1896 sitt stolta Turisthotell och arbetade därefter envetet med att göra Taberg till en attraktiv turistort året om. Allt för att få fler passagerare på sin nyöppnade järnvägslinje som går 50 meter från hotellet. Jag forskade fram allt om hotellprojektet och följde sedan upp med att kontakta de arrendatorer som fortfarande var i livet och många anställda. Det blev en berättelse om problem och glädjeämnen på hotellet och även en beskrivning av utvecklingen i Taberg. Boken blev en storsuccé och sålde slut.


År 2019 gjorde jag därför vissa tillägg och gav ut Turisthotellet och Hotell Taberg 1896-2019. Boken kan köpas av mig och hotellet står som tur är kvar och kan besökas än idag. Det är egentligen en bok om Tabergs historia.


Smålands Taberg – Historien om ett samhälle

Boken om Smålands Taberg som samhället hette 1894-1960 utsågs till Årets hembygdsbok 2017. Det var ett samarbete med Tabergs Bergslags Hembygdsförening. Jag skrev texterna, valde foton och gjorde grovlayouten. Bengt-Olof Joakimsson var ansvarig för den husstatistik som finns i boken.


Det är en beskrivning av de enorma standardförbättringar som skedde i min hemby, och i resten av Sverige, under dessa år. Utvecklingen gick från utedass till varm toalett, från jordkällare till kyl och frys och från pump på några ställen i samhället till varmt och kallt vatten i kranar. Boken såldes snabbt slut, men det kan gå att hitta något överblivet exemplar.


Bergets Dag

Välkomna till Bergets Dag som vanligt första lördagen i september. Den 3 är datumet då det blit folkvandring till stationsplan.


Nostalgi

Pandemin som drabbade världen gjorde att arbetet i den nostalgigrupp som vi bildade 2018 stannade av. VI hann planera och genomföra en hellyckad Nostalgihelg år 2019, då många som föddes eller hade varit bosatta i samhället återvände. 


Huvudattraktionen var att vi lyckades samla många av spelarna I Tabergs Sportklubb som runt 1960 satte samhället på hockeykartan.  Det ordnades föreläsningar, middag på hotellet och musik med traktens popidol Gunnar Winald med vänner. Bli medlem i  vår Facebookgrupp Tabergsnostalgi. Där finns info om aktiviteter.


Den 16-18 september 2022 genomförs åter en Nostalgihelg. Yllefabriken och Lindkvists  är ämnena för lördagsförmiddagens fördrag i Missionskyrkan. Efter lunch på hotellet blir det filmvisning, klassträffar och prat om Yllet där. Det blir trolläventyr för barn i alla åldrar. PÅ kvällarna blir det live band och DJ i hotellets pub.  Alla är välkomna, även du som saknar band till orten.  Musikprogram. 

Hello world


Överst: Utsikt 1926 från Tabergs topp över det lilla samhället Smålands Taberg. I mitten längst ner tronar Turisthotellet. Min bok om Turisthotellet och Hotell Taberg beskriver det mesta runt livet på hotellet och även samhällets utveckling.


Nederst: Fotografiet från 1895 färglades för hand - kolorerades - och blev ett vykort. Hotellet är inte byggt men järnvägen har precis kommit till byn. Till höger i mitten syns vad som är kvar av en gigantisk slagghög, ett minne från masugnstiden.

Hello world